Парк Мини България

https://mini-bulgaria.com/

България – страна, събрала в себе си необятна красота и богато културно историческо наследство… И всичко е на броени часове разстояние с кола. Неслучайно българският туризъм процъфтява. Нашата мисия е да съберем безценната културна история на страната на едно леснодостъпно място.

Паркът носи името „Мини България“ и е открит на 30 септември 2017 година. Намира се в близост до главната забележителност на старопрестолния град Велико Търново – крепостта Царевец, точно под Балдуиновата кула. Територията на парка е 12,5 дка и на нея са разположени макетите на най-известните забележителности в България. Сред тях са Храм-паметник “Свети Александър Невски” в гр. София, Народен театър “Иван Вазов” в гр. София, Рилски манастир, Бачковски манастир, крепостите и дворците на България, както и много други.

В паркa на миниатюри можете да видите следи от римската епоха на територията на България, като разгледате Амфитеатъра и Акведукта на Филипопол в град Пловдив. Да проследите развитието на българската държава от Първото българско царство, представено с макет на Голямата базилика в сърцето на тогавашната столица Плиска, да погледнете отгоре крепостта Царевец от Второто българско царство във Велико Търново и така до днешно време, стигайки до макетите на пл. „Независимост“ в гр. София и Летището в гр. Варна.

Единствено в парка с макети „Мини България“ в продължение само на една разходка можете да посетите всички дворци-резиденции на българските царе, като например дворец „Врана“ в гр. София, „Евксиноград“ в гр. Варна и „Царска Бистрица“ в Боровец, но също така и този на румънската кралица - „Тихото гнездо“ в гр. Балчик. Имате възможност и да се докоснете до архитектурата на катедралите в чест на Света Богородица.

  • За деца, студенти и пенсионери - 5 лв.
  • За възрастни - 10 лв.
  • Семеен - 20 лв.

 Галерия